O excursie în satul brașovean Viscri, comuna Bunești e ca o întoarcere în timp: case vechi, unele chiar de sute de ani, cu un farmec aparte, vopsite în culori palide, cu obloane de lemn la ferestre.

În Viscri mai dăinuie, bine conservată, una dintre cele mai pitorești și – în pofida dimensiunilor nu prea mari – monumentale cetăți țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII.  Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate este format din: biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea și transformată într-o biserică fortificată cu turnuri, bastioane și ziduri de apărare. În secolul al XVIII-lea, a fost construit cel de-al doilea zid de apărare precum și un coridor acoperit pentru depozitarea porumbului. Piesa centrală a altarului bisericii, clasică pentru secolul al XIX-lea, este reprezentată de pictura “Binecuvântarea copiilor” a pictorului din Rupea, J.Paukratz.

Localitatea Viscri este atestată documentar în anul 1400 sub denumirea latină Alba Ecclesia, echivalentul ei etimologic fiind denumirea germană Weißkirch. Biserica a dat și numele localității, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Transilvania. Documentele arată că satul Viscri a fost întotdeauna un sat liber, nefiind niciodată parte dintr-o proprietate nobiliară. Pe la anul 1500, în sat erau 51 de gospodării, 3 păstori, un dascăl și doi săraci.

 

Cetatea Viscri

Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

 

În sec. al XVIII-lea în Viscri s-a așezat un grup de ciobani români. După marele exod al sașilor din anii ’90, în sat au rămas doar câteva familii de sași. În zilele noastre, muzeul amenajat în cadrul bisericii expune articole țesute, brodate, olărite, produse din metal şi unelte folosite în agricultură, precum și costume și elemente de mobilier tradiționale, ilustrând viața de zi cu zi a comunității săsești. Din unul dintre turnurile fortificației poate fi admirată panorama satului, cu dealuri și pajiști, precum și acoperișurile autentice ale caselor şi șurilor.

Particularitățile așezării au atras atenția și bunăvoința Prințului Charles, care a renovat biserica și câteva case din localitate redându-le ceva din strălucirea inițială.În Viscri sunt multe femei care produc articole vestimentare croșetate și piese din pâslă. În apropierea satului se practică și astăzi un meșteșug vechi de secole: obținerea cărbunilor prin arderea lentă a lemnului găsit în pământ. Recomandăm o plimbare cu căruța spre pășunea satului, acolo unde se produc cărbunii tradiționali. Un alt meșteșug care se practică în continuare în Viscri este fierăritul. În atelierul ce poate fi vizitat, fierarul satului face potcoave, încuietori pentru ferestre și uși, cuie și orice alt produs din fier necesar în gospodărie, dar și pentru restaurarea caselor. Mai multe amănunte: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_fortificată_din_Viscri